Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 


 Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της συζητήθηκε σε εκδήλωση με τίτλο «Οικογένεια και καριέρα: προκλήσεις και λύσεις για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία HOPEgenesis.  Σύμφωνα με δημογραφικές έρευνες και δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών παρατηρείται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 0,4% σε σχέση με το 2010 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω. Το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, υπονομεύει το μέλλον του ελληνικού έθνους, θέτει σε κίνδυνο την ευημερία του τόπου και έχει βαρύτατες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Σε αυτό το φαινόμενο έρχεται να προστεθεί και η πανδημία του κορονοϊού, μέσω της οποίας δημιουργείται αύξηση της ανασφάλειας και αποτρέπει τη δημιουργία οικογένειας. Οι υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, ακολουθούν την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών λειτουργώντας ανασταλτικά προς τα σχέδια τεκνοποίησης για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Την ίδια ώρα πολλά ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας οδηγούνται στη μετανάστευση, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος των πρακτικών και πολιτισμικών δυσκολιών που σχετίζονται με τον συνδυασμό καριέρας και οικογένειας, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Που οφείλεται η υπογεννητικότητα όμως; Η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη, απέδωσε το γεγονός στην οικονομική κρίση, στην εργασιακή πίεση και την ελλιπή στήριξη που είχαν οι γυναίκες τα προηγούμενα χρόνια στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και στην περιορισμένη πρόσβαση των ανθρώπων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές σε υπηρεσίες Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση προσδοκά να λύσει το πρόβλημα, μέσω μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας, όπως η καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η επαναφορά των επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες τα οποία είχαν περικοπεί, η δυνατότητα να επιλέξει μια γυναίκα να κάνει χρήση της άδειας τοκετού στο χρόνο τον οποίο επιθυμεί, η παροχή δυνατότητας αύξησης του αριθμού των παιδιών που μπαίνουν σε παιδικούς σταθμούς και η ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων. «Κάποια από αυτά τα μέτρα ήδη είναι σε εφαρμογή», δήλωσε.




Όπως αναφέρεται και στο παραπάνω βίντεο, η υπογεννητικότητα είναι ένα από τα κοινωνικά φαινόμενα που "θερίζουν" στη χώρα μας.  Ακολουθεί σχετικό διάγραμμα:



   


Μικρότερος αριθμός νέων ανθρώπων σημαίνει λιγότερες νέες ιδέες, λιγότερη καινοτομία, χαμηλότερη οικονομική αύξηση, χαμηλότερη ανάπτυξη, μικρότερη πρόοδο, καθιστώντας απαραίτητη την ανάληψη δράσης. Εάν βελτιωθεί το γενικότερο κλίμα της οικονομίας και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην πορεία της, επειδή οι άνθρωποι λειτουργούν με τις προσδοκίες, αυτό θα επιφέρει τη βελτίωση την οποία επιθυμούμε και στον τομέα της υπογεννητικότητας, μεταξύ άλλων. Η κοινωνική ασφάλεια ενισχύει την οικονομική ασφάλεια και αντίστροφα. Το αποτέλεσμα κατά την πανδημία είναι το αντίθετο, γιατί επηρεάζει την ανασφάλεια συνολικά και βέβαια δεν επιτρέπει στην οικονομία να ανακάμψει.

 


Σχόλια